Våra ledord

Tygghet – Vårt fokus ligger på att bygga trygga relationer med vårdnadshavare och barn. Barnen ska känna sig trygga, sedda, lyssnade på och förså att deras åsikt är viktigt. Vårdnadshavare ska känna sig trygga med att lämna sina barn på Småvisans förskola  och det bygger på god kommunikation mellan pedagoger pch vårdnadshavare. 

Gemenskap – Vi ska stötta uppmuntra, inkludera, jobba mot samma mål och ha högt i tak. Vi ska lära  varandra och barnen att vara lyhörda och våga fråga men också be om hjälp. Tillsammans är vi varandras arbetsmiljö och vårt fokus är alltid barnen. Med barnen ska vi ha kul!

Utveckling – Vi ska genom att sträva mot samma mål kunna se varje barn utvecklas i positiv riktning, både kognitivt och socialt. Vi ska följa barnens lärprocesser, ta tillvara på deras olika förmågor, intressen och behov.

Såhär kan en dag se ut på förskolan:

07:00

Vi öppnar förskolan och tar emot barnen som kommer. Vi erbjuder lugnare aktiviteter som består av att läsa, lägga pussel och rita.

08:00

Vi äter frukost tillsammans på avdelningen Larven. Frukosten är varierande med innehåll som smörgås, gröt, filmjölk/mjölk och flingor.

08:30

Vi klär på barnen och går ut på vår gård. Barnen erbjuds fria aktiviteter såväl som planerad undervisning.  

09:30-11-00

Vi går in och samlas för fruktstund och går igenom hur dagen kommer se ut. Varje dag ser olika ut beroende på vår planering.  Minst en gång i veckan går vi iväg till ett parkområde eller lekplats. Med vår buss kan vi även åka till biblioteket, till museum eller olika parker i stan.

11:00

Vi äter pedagogisk lunch. Lunchen kommer från en cateringfirma och består av en varierad kost med fräscha råvaror. Flera sorters grönsaker ingår alltid. Under lunch samtalar vi om dagen, om maten vi äter och om annat som händer omkring oss.

11:30

Efter lunch så sover/vilar de yngsta barnen på Larven och de andra barnen erbjuds en lugnare aktivitet antingen ute eller inne. 

14:00

Vi äter mellanmål och beroende på väder/säsong äter vi den ute  eller inne.  

14:30

Efter mellanmålet har vi fri lek inne eller ute. 

16:00

Vi tar en paus i leken och äter frukt tillsammans.

17:00

Förskolan stänger för dagen.

  
  

LARVEN 

På avdelningen Larven finns de yngsta barnen som är 1–3 år. Här fokuserar vi på trygghet, språk, omsorg och att lära oss grunderna för gruppens gemenskap, hur vi ska vara mot varandra mm. 

 

Barnen får leka och utforska miljön i sin egen takt och materialet är stimulerande för rörelse, språk, matematik, natur, teknik och skapande. Vi leker, läser, sjunger, dansar, målar, kladdar och bygger tillsammans. 

 

Pedagoger som jobbar på Larven följer barnens intressen och vi undervisar i  olika teman/projekt under året. 

 

Vår miljö är tillåtande och tillgänglig, det betyder att barnen kan nå materialet själva. Vi låter barnen upptäcka med hela kroppen genom till exempel rörelse och dans.

 

Vi har ett tillåtande klimat vilket innebär att barnen kan springa mellan avdelningarna. Detta gör att barnen känner alla pedagoger vilket skapar en trygghet och lätt övergång när de vid ett senare tillfälle ska flytta upp till Fjärilen. 

Fjärilen     

På avdelningen Fjärilen finns de äldre barnen som är 3–5 år. Larven har utvecklats till att bli en fjäril och denna barngrupp är lite större till antalet än Larvens. 

 

Barnen delas under dagen in i mindre grupper, efter ålder och behov. Precis som på Larven, arbetar även pedagogerna här med våra fyra fokusområden. 

 

De äldsta barnen arbetar i en skolförberedande grupp (5 års verksamhet), där vi utgår från pedagogiska material som syftar till lärande som de kommer att behöva vid skolstarten.  

 

Vi har tydliga lärmiljöer efter barnens intressen och behov. Allt material är tillgängligt för barnen att själva ta fram. Vi har en ateljé där barnen kan ägna sig åt skapande, ett utrymme med bygg/teknik, ett rum med spel/pussel där vi även har tillgång till digitala aktiviteter, ett familjerum med utrymme för olika rollekar mm. Miljöerna förändras kontinuerligt, när barnens intressen skiftar, förändrar vi även miljöerna och utbudet av material. 

Småvisans förskola har öppet måndag till fredag mellan 07:00-17:00.
Vid behov kan vi ordna med öppettider från 6:15- 18:30 enligt Malmö stad öppettider för förskolor.

 

Förskoleverksamheten håller stängt vid fyra tillfällen per år pga planeringsdagar. Information om vilka dagar det gäller meddelas via appen Tyra. Utöver det så kan förskolan hålla stängt kortare perioder under sommar och vinterlovet. Vid behov av pedagogisk omsorg när förskolan har stängt så har förskola skyldighet att erbjuda det.

 

Från och med augusti 2022 ingår Småvisans förskola i Generation Pep som är framtaget av Generation Pep. Generations Pep syfte är att stötta förskolor till att jobba mer med rörelse och hälsosam mat som en naturlig del av förskolans verksamhet. Generation Pep har sedan 2016 arbetat för att alla barn och unga i Sverige ska ha viljan och möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Forskning visar att fyraåringar i Sverige sitter stilla hälften av sin vakna tid. Barn når inte upp till den rekommenderade mängden fysiskt aktivitet per dag. Likaså är det få barn som äter tillräckligt av till exempel frukt och grönsaker. Goda levnadsvanor minskar en rad sjukdomar senare i livet och med anledning av detta har vi på Småvisans förskola beslutat att ge våra barn de bästa förutsättningarna vi kan för ett aktivt och hälsosamt liv.

Vi ska:

Ha minst två utevistelser per dag.
Ha minst en pedagogledd rörelsestund per dag som till exempel tabata, hinderbanor och miniröris.
Vår mat ska följa de Nordiska Näringsrekommendationerna.
Medvetet och aktivt undervisa kring hälsa och kost för att bidra till en hållbar utveckling.

Vill ni veta mer om Generation Pep klicka på länken 

Förskolans mat levereras från Kiels kök. De erbjuder en helhetslösning där de varje dag levererar god och hälsosam lunch. På menyn står såväl klassisk svensk husmanskost som moderna rätter med internationell touch. Deras kockar lagar maten från grunden med noggrant utvalda råvaror. De använder sig av ekologiskt och närodlat, däremot sällan av hel-eller halvfabrikat.

Kieals kök följer Livsmedelsverkets- och de Nordiska Näringsrekommendationer som finns för förskola och skola . De serverar minst fem sorters grönsaker varje dag.

Vår förskola är sockerfri och alla inköp är noggrant genomtänkta så att barnen äter och dricker enligt rekommendationer.

Frukost och mellanmål serveras av personalen i förskolan.

Exempel på vad man kan få till frukost och mellanmål. 

Frukost

Lättfil/miniyoghurt med musli, kokt ägg med, smörgås av fullkorns bröd,

Mellanmål 

Smoothie gjort utav lättfil och frysta bär, äpple/päronsallad med keso, lättfil/miniyoghurt med musli och grönsaksstavar/fruktstavar.